602 319 992

Získejte 50% slevu na 1. návoz




Jednorázová sleva 50%
za odebírání newsletteru.


Sleva se vztahuje pouze
na 1. návoz odpadu Vaší
dopravou na naší skládku odpadu.
Kontaktujte nás



facebook google+

Vinobraní

29.09.2014

Jak vznikají různé typy vína?
Burčák, a co tomuto výbornému moštu předchází?

Čas sklizně hroznového vína z vinic, dny strávené ochutnáváním a hlídáním toho nejcennějšího nejen z Moravy. V tomto období, kdy nevíte, jak se máte obléci, abyste venku nenachladli, probíhá vinobraní opravdu v plném proudu. Vinaři sklízejí jako o závod a lidé se radují, nastává čas burčáků.

Ovšem ne každý vinař sklízí právě nyní. Někteří vyčkávají a jiní mají opravdu dlouhý čas, než právě jejich hroznové víno prožije pár mrazivých dní a pak jej posbírají při -7 °C. Co to je za víno, možná ptáte se. Pokud jste nikdy neslyšeli o ledovém víně, seznamte se. Možná se ho letos dočkáme dříve, ale raději tu zimu nepřivolávejme. Ledová vína jsou extraktivní, sladká - ještě aby ne, získaný mošt musí vykazovat 27 °NM. Tato vína jsou poměrně vzácná, v každém vinařství jej naleznout nemusíte a jejich cena je poměrně vysoká oproti ostatním výborným vínům. Pojďme si tedy vína rozdělit podle jejich přívlastků.

Zpočátku několik poznámek k rozdělování. Každý typ vína má jiný stupeň normovaného moštoměru, uvádí se vždy zkratkou "°NM". 1 °NM představuje 1 kg přírodního cukru ve 100 l hroznového moštu.

Podle cukernatosti můžeme sestavit tzv. „vínový žebříček“ pro všechny milovníky dobrého vína:

Stolní víno

Je to nejnižší kategorie vín, nikdy není označeno názvem odrůdy, oblasti, vinařské obce. Pochází z hroznů vyprodukovaných v zemích EU. Vína jsou lehčí, s méně procenty alkoholu.

Zemské víno

Víno s tímto názvem zaručuje, že bylo vyrobeno z českých hroznů. Na rozdíl od stolního vína může být označeno odrůdou, ročníkem či názvem oblasti, ze které bylo vyrobeno.
Nejnižší povolená Cukernatost hroznů je 14 °NM.

Jakostní víno

Pro výrobu jakostního vína je důležité mít tuzemské hrozny z jedné vinařské oblasti a výroba vína je prováděna v téže vinařské oblasti. Cukernatost hroznů musí dosáhnout minimálně 15 °NM.
Jakostní víno je rozděleno jako jakostní víno odrůdové a jakostní víno známkové.

Jakostní víno s přívlastkem

U vín s přívlastkem se nesmí zvyšovat cukernatost moštu.

Jakostní víno s přívlastkem Cukernatost Poznámky a jiná specialita
Kabinetní víno 19-21 °NM lehčí, suchá, příjemně pitelná vína
Pozdní sběr 21-24 °NM sklizeň hroznů v pozdějším termínu, suchá, polosuchá vína
Výběr z hroznů 24-27 °NM velmi plná, extraktivní, polosladká či sladká vína
Výběr z cibéb min 32 °NM extrémně dlouhá doba zrání na vinici, hrozinky - cibéby víno velmi extraktivní, sladké, vzácné a proto drahé
Ledové víno min 27 °NM Vyrábí se lisováním zmrzlých hroznů velmi extraktivní, sladká, poměrně vzácná a proto drahá.
Slámové víno min 27 °NM Výroba z hroznů dosoušených po dobu nejméně tří měsíců po sklizni na slámě či rákosu, sladká, drahá vína

Vínu nejprve předchází námi tolik opěvovaný hroznový mošt, který vzniká kvašením hroznové šťávy. Řeč je o burčáku.

Burčák

K tomu aby vznikl opravdu dobrý burčák, je potřeba sklidit krásné, zdravé hrozny. Hrozny se nejprve odstopkují, pomelou a nechají se v kádi naležet (řádově několik hodin). Poté přichází na řadu lisování, odkud dostáváme čistou vinnou šťávu, která se ukládá do demižonů (skleněné nádoby). Zde probíhá kvašení, kdy po 5-7 dnech (může být i déle, záleží na podmínkách a odrůdě) dochází k vyváženému a chuťově harmonickému poměru alkoholu, cukru a kyselin- tzv. období burčáku. Po tomto období začíná převažovat alkohol nad cukrem, burčák je „zlomený“ a jeho kvašení pokračuje dále, kdy se po delším časovém intervalu z kvasící šťávy stává pomalu, ale jistě víno. Než se z tohoto moku stane víno, musí vinař provést různé zásahy, jako např. zastavení kvašení, stažení z kvasnic, filtrace. Je to jedna velká věda.

A co s hroznovými slupkami-matolinami?

Po vylisování šťávy z hroznů zůstávají v lisu slisované matoliny. Matoliny nám můžou skvěle posloužit jako hnojivo. Z jader vinné révy se vyrábí i olej. Pokud nemáte dostatečně velkou zahradu a matolin opravdu hodně, hravě si s tímto bioodpadem poradí kompostárny.

Fotogalerie
Image 0 Image 1
Komentáře